Dzērienu iepakojuma depozīta sistēma ir neefektīva, dārga un palielina nevienlīdzīgas konkurences risku

08.05.2019


“Saeimai atbalstot dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, zaudētāji būs gan komersanti, gan sabiedrība kopumā. Labums no sistēmas būs nesamērīgi niecīgs pret ieguldījumiem. To apliecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pasūtītā pētījuma “Dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanas izvērtējums” rezultāti. Publiskajā telpā sabiedrība tiek maldināta par depozītu sistēmas iespējamiem ieguvumiem. Piemēram, patērētāji varēs saņemt depozīta maksu 10 centus, tai pat laikā tiek noklusēts, ka pērkot dzērienu depozīta iepakojumā  papildus būs jāsamaksā 14 centi un ka pieaugs kopējā atkritumu apsaimniekošanas maksa,” uzskata LDTA valdes priekšsēdētājs O.Karčevskis.

Paredzēts, ka depozīta sistēma attieksies uz nelielu daļu dzērienu iepakojumu. Pētījumā norādīts, ka depozīta sistēma aptvers tikai 1% no visu sadzīves atkritumu masas un 6,5% no radītā iepakojuma masas.Tāpat pētījumā norādīts, ka nepieciešamās investīcijas sistēmas ieviešanā ir no 24-39 milj. EUR, savukārt operatīvās izmaksas gadā sastādīs 10-12 milj. EUR. Rezultātā patērētāji maksās ne tikai depozīta sistēmas apsaimniekošanas maksu ap 4 eiro centiem par vienību, bet maksās arī par 15-20% lielāku atkritumu apsaimniekošanas maksu.

Ir skaidrs, ka vislielākās investīcijas paredzētas mazumtirgotājiem, bez garantijām, ka tās tiks atgūtas. Savukārt, vislielākie ieguvēji šādas sistēmas ieviešanā ir taromātu ražotāji un piegādātāji, tādejādi vēl vairāk sekmējot importa/eksporta negatīvo bilanci.

Minētie fakti liek uzdot jautājumus, vai sistēma attaisnos tās deklarēto mērķi – padarīs tīrāku mūsu apkārtējo vidi? Vai ieguvums attaisnos izdevumus? Vai ir alternatīvi risinājumi?

O.Karčevskis uzskata, ka sistēma ir ne tikai neefektīva un dārga, bet tā radīs arī konkurences spiedienu uz mazajiem tirgotājiem. Mazie tirgotāji, kuriem nav iespēju savā tirdzniecības platībā izvietot taromātus vai pieņemt manuāli atpakaļ izlietoto depozīta sistēmas dzērienu iepakojumu, zaudēs konkurencē tirgotājiem, kuriem šādas iespējas būs. Sistēma sekmēs dzērienu pircēju plūsmas novirzīšanu uz vietām, kur būs šo izlietoto depozīta dzērienu iepakojumu pieņemšanas punkti. Tai pat laikā savākto depozīta iepakojumu paredzēts pārstrādāt, tāpat kā tas notiek esošās  sistēmas ietvaros, līdz ar to nekas nemainās. Mūsuprāt, tīrākas vides veicināšanas nolūkos būtu pilnveidojama esošā atkritumu apsaimniekošanas sistēma, jāveicina iedzīvotāju izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību, sakārtotas un tīras vides kultūru kopumā.