Degvielas saderības marķējums

14.09.2018


Lai palīdzētu patērētājiem izvēlēties saviem transportlīdzekļiem pareizo degvielu visā Eiropā, Eiropas Savienība ir piekritusi ieviest jaunas marķēšanas prasības tikko ražotajiem transportlīdzekļiem un degvielas uzpildes stacijām. No 2018. gada oktobra Eiropā ieviesīs jaunu, unikālu un saskaņotu degvielas etiķešu komplektu.

Šī etiķete tiks izvietota:

• sabiedriskajās degvielas uzpildes stacijās uz degvielas uzpildes sūkņa un tā uzpildes pistoles;

• uz tikko ražotajiem transportlīdzekļiem tieši blakus degvielas bākas vāciņam;

• transportlīdzekļa īpašnieka rokasgrāmatā. Pašiem jaunākajiem transportlīdzekļiem šī informācija tiks atspoguļota arī elektroniskajā rokasgrāmatā, kas pieejama, izmantojot transportlīdzekļa vadītāja informatīvo centru;

• automašīnu tirdzniecības vietās.

Etiķetes tiks ievietotas uz visiem tikko ražotajiem transportlīdzekļiem un benzīna, dīzeļdegvielas, ūdeņraža (H2), saspiestās dabasgāzes (CNG), sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) un sašķidrinātas naftas gāzes (LPG) uzpildes sūkņiem visās Eiropas Savienības degvielas uzpildes stacijās patērētājiem skaidri saredzamā vietā.

Tiks ieviestas īpašas etiķetes benzīna tipa degvielai, dīzeļdegvielas tipa degvielai un gāzes tipa degvielai (piemēram, CNG, LNG, LPG un ūdeņradim):

Benzīna tipa degvielas apzīmējuma forma ir apaļa (E apzīmē īpašu benzīnā esošu biokomponentu).

Dīzeļdegvielas tipa apzīmējuma forma ir kvadrātveida (B nozīmē īpašu dīzeļdegvielā esošu biokomponentu, XTL apzīmē sintētisko dīzeļdegvielu un norāda, ka tā nav iegūta no jēlnaftas).

Gāzes tipa dīzeļdegvielas apzīmējumam ir rombveida forma.

Pilna informācija pieejama bukletā.