2020. gadā pieaugs degvielas cenas – lielāks akcīzes nodoklis un vairāk biodegvielas piejaukuma

23.12.2019


“1. janvārī stājas spēkā jaunas akcīzes nodokļa likmes degvielai, palielinās obligātais biodegvielas piejaukuma apjoms benzīnam un no 1. aprīļa – arī dīzeļdegvielai,” informē LDTA izpilddirektore Ieva Ligere.

Pieaugot akcīzes nodoklim, pieaugs degvielas cenas

Saskaņā ar likumu “Par akcīzes nodokli” no 2020. gada 1.janvāra palielinās akcīzes nodokļa likmes gan benzīnam, gan dīzeļdegvielai, gan autogāzei. “Tā kā nodokļi veido ievērojamu daļu no degvielas gala cenas, jebkurš nodokļu likmes palielinājums proporcionāli palielina degvielas cenu. Akcīzes nodoklis kopā ar PVN benzīnu sadārdzinās par 4 centiem litrā, dīzeļdegvielu – par 5 centiem litrā un autogāzi – par 3 centiem litrā,” komentē I.Ligere.

Degvielas cenu pieaugumu veicinās arī biodegvielas piejaukuma palielinājums pie fosilās degvielas, jo jau vēsturiski lielākoties biodegviela ir dārgāka par fosilo degvielu. Biodegvielas piejaukuma palielinājumu paredz grozījumi Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumos Nr.332 “Noteikumi par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu“. Biodegvielas palielinājumu gan benzīnā, gan dīzeļdegvielā valdības pārstāvji pamato ar nepieciešamību tuvināties Eiropas Savienības uzstādītajiem klimata un atjaunojamo energoresursu izmantošanas mērķiem transportā. Šos ES noteiktos mērķus tiecas sasniegt arī citas ES valstis, t.sk. Lietuva un Igaunija.

Divreiz vairāk bioetanola 95. markas benzīnā

Līdz šim bioetanola piejaukums 95. markas benzīnam noteikts 5% apjomā no kopējā tilpuma (E5), savukārt no 1. janvāra tam jābūt ne mazāk kā 9,5% apjomā (E10).

Ojārs Karčevskis, LDTA valdes priekšsēdētājs, gan vērš uzmanību, ka autovadītājiem ir jāpārbauda, vai 95E10 benzīns ir piemērots konrētajam transportlīdzeklim, iepazīstoties ar automašīnas lietošanas instrukciju. Ja 95E10 nav piemērots, tad iesakām lietot 98. markas benzīnu, tajā bioetanols nav atļauts vairāk par 5% no kopējā tilpuma.

B7 dīzeļdegviela līdzšinējās B5 vietā

Dīzeļdegvielai palielināta obligātā biopiejaukuma daudzuma prasība stāsies spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

Līdz šim dīzeļdegvielai bija noteikts obligātais biodegvielas piejaukums  4,5-5% apjomā no kopējā tilpuma, savukārt turpmāk no 1. aprīļa līdz 1. novembrim tam būs jābūt ne mazāk kā 6,5 tilpumprocentu apjomā no kopējā maisījuma tilpuma.